PADEC ŠTEVILA SKLENJENIH POSLOV V PROMETU Z NEPREMIČNINAMI. KAJ PA CENE?

28.02.2022 / Katja Zupan
Po prvem valu epidemije, s katero se v letošnjem letu srečujemo, so se začela pojavljati vprašanja kakšno posledico bo epidemija pustila na nepremičninskem trgu.

Mnogi so bili mnenja, da bo posledica manjše število sklenjenih poslov, katerim bo sledil padec cen nepremičnin. Pa je temu res tako?

Podatki Geodetske uprave kažejo, da je situacija v kateri smo se znašli v letošnjem letu, negativno vplivala predvsem na število sklenjenih poslov v prometu z nepremičninami. Po podatkih Geodetske uprave in Statističnega urada Republike Slovenije, se je število sklenjenih poslov, v prvi polovici letošnjega leta, v primerjavi s prejšnjimi obdobji, močno zmanjšalo. Po razglasitvi konca epidemije, se je nepremičninski trg kar hitro postavil v ustaljene tire. Skoraj 70% celotnega prometa z nepremičninami pa je pripadalo stanovanjskim nepremičninam, kar je več kot prejšnja obdobja.

#1 - PADEC ŠTEVILA SKLENJENIH POSLOV V PROMETU Z NEPREMIČNINAMI. KAJ PA CENE?
Ko je izgledalo, da si je nepremičninski trg malo opomogel, pa smo se po nekaj mesecih po razglašenem koncu epidemije, zopet znašli v podobni situaciji kot spomladi, kateri so sledili novi ukrepi in omejitve. Trend upadanja števila sklenjenih poslov, se tako nadaljuje tudi v drugi polovici leta. Ko govorimo o zmanjšanju števila sklenjenih poslov, velja sicer omeniti dejstvo, da je bilo drugo polletje 2019 rekordno po številu sklenjenih poslov, vendar pa tako velikega upada, za okoli 40%, res ni bilo pričakovati. Število transakcij z gradbenimi zemljišči, se je v primerjavi z letom 2019, zmanjšalo za tretjino, število prodanih kmetijskih zemljišč pa za polovico.
#2 - PADEC ŠTEVILA SKLENJENIH POSLOV V PROMETU Z NEPREMIČNINAMI. KAJ PA CENE?

Kako pa je zmanjšanje števila poslov vplivalo na cene?

V povprečju so cene rabljenih stanovanj, kljub epidemiološki situaciji, še naprej rasle. V primerjavi z drugo polovico lanskega leta, se je cena rabljenega stanovanja zvišala za kar 3%. Povprečna cena na kvadratni meter je tako presegla 1.900 EUR. Upada cen ni bilo zaznati niti pri novogradnjah, predvsem na elitnejših lokacijah in projektih, kjer je opaziti, da je večina enot že rezerviranih oziroma prodanih.

#3 - PADEC ŠTEVILA SKLENJENIH POSLOV V PROMETU Z NEPREMIČNINAMI. KAJ PA CENE?