Primerjava cen stanovanj s plačami

28.02.2022 / Katja Zupan
Slovenska stanovanja med najdražjimi v Evropi

Koliko letnih plač mora za novo stanovanje v povprečju nameniti Slovenec in kako se to primerja z Nemčijo, Avstrijo, Hrvaško,Češko.

Glede na število plač, potrebnih za nakup 70 kvadratnih metrov velikega novega stanovanja, je slovenski neprimičninski trg med najdražjimi v Evropi, kaže najnovejša analiza za Deloitta. Kako se naše cene primerjajo z evropskimi, kje so cene najvišje ?

Kako in kaj so računali pri Deloittu v najnovejši raziskavi Property Index? Kot mero dostopnosti stanovanj so vzeli povprečno ceno 70-kvadratnega novega stanovanja v različnih evropskih državah in jo primerjali s povprečno leto bruto plačo. Njihova analiza kaže, da je najboljše razmerje med povprečnim bruto dohodkom in ceno kvadratnega metra na Irskem, Portugalskem, v Belgiji in Bolgariji. Za nakup 70-kvadratnih metrov velikega stanovanja je tam treba odšteti okoli štiri  letne bruto plače.

 Slovenija je na drugi strani med tistimi državami, kjer so stanovanja najmanj dostopna oziroma na plače najdražja. Za nakup 70 kvadratnih  metrov velikega stanovanja je bilo lani v povprečju treba odšteti 8,6 povprečne bruto plače (lani osem povprečnih letnih bruto plač). Razmerje med bruto plačo in celo stanovanja je slabše le še v Avstriji, Latviji, Srbiji, na Slovaškem in Češkem.

Kaj pa primerjava z neto plačami?

Seveda razumemo, da se stanovanja ne da kupiti z bruto plačo, pri Deloittu so uporabili le ta podatek, podatka o primerjavi z neto plačami nam ni uspelo pridobiti. Samo za ilustracijo, kakšni so podatki glede Slovenije, če vse skupaj pretvorimo v neto:  za nakup 70 kvadratnih metrov velikega novega stanovanja (po podatih Deloitta je lansko povprečje na kvadratni meter za novogradnje  na ravni države znašalo 2.748 evrov) povprečen Slovenec protrebuje dobrih 13 neto plač (pri čemer seveda prav tako velja, da celotne neto plače večina ne more porabiti za nakup stanovanja).

Kje kvadratni meter stane največ?

Po podatkih Deloitta je bil kvadratni meter novozgrajenih stanovanj lani najdražji v Avstriji, Slovenija je bila med obravnavanimi državami na 9.mestu. Na povprečne cene novogradenj v posameznih državah imajo seveda velik vpliv cene v prestolnicah in drugih večjih mestih. Najdražji med prestolnicami je bil lani Pariz, kjer je bilo za kvadratni meter novogradnje v povprečju treba odšteti 12.917 evrov, ugotavljajo pri Deloittu.

 Močna rast cen se nadaljuje tudi letos. Kje je najbolj vroče?

Kaj se na trgih nepremičnin dogaja letos? Iz večine držav prihajajo podatki o rasti cen nepremičnin. V ZDA so maja zabeležili največjo rast cen v zadnjih 17 letih. V EU so cene stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju glede na isto obdobje leto prej zrasle za šest odstotkov ugotavlja Eurostat. Več kot 10-odstotno medletno rast cen so v prvem četrtletju imeli v Luksemburgu, na Danskem, Nizozemskem, Češkem, in v Litvi. Kaj pa Slovenija? Cene nepremičnin so v prvem četrtletju medletno zrasle za 7,3 odstotka, kar je nad povprečjem EU in evroobmočja.

KOLIKO  LETNIH BRUTO PLAČ JE POTREBNIH ZA NAKUP NOVEGA STANOVANJA?

Srbija: 15,2

Češka: 12,2

Slovaška: 10,6

Avstrija: 10,6

Latvija: 8,9

Slovenija: 8,6

Madžarska: 8,4

Hrvaška: 8,1

Poljska: 7,6

Romunija: 7

Velika Britanija: 6,6

Nizozemska: 6,2

Italija: 6

Nemčija: 6

Danska: 5,6

Norveška: 5,1

Bolgarija: 4,8

Portugalska: 4,4

Belgija: 4,2

Irska: 3,1

(Vir:  FINANCE :  Jurij Šimac in Deloitte)

http://www.media-nepremicnine.si/Pogosta_vprasanja/PRIMERJAVA-CEN-STANOVANJ-S-PLACAMI/

#1 - Primerjava cen stanovanj s plačami